Petak 08.06.2012.
21:50
24sata.rs

Srbin kardiološku ordinaciju smestio u mobilni telefon

Miodrag Mićić u Americi napravio uspeh

Reč je o proizvodu kompanije "MP biomedikals", čiji je Mićić potpredsednik za razvoj i istraživanje. To je dodatak za mobilne telefone s "Android" operativnim sistem u koji se, kako objašnjava Mićić za "24 sata", stavi mali kirofluidični kertridž na koji se prethodno kapne kapljica krvi.

"Ceo proces će biti vrlo sličan onom koji se sada sprovodi u kontroli nivoa šećera u krvi. Kertridž ima sistem za detekciju proteina troponina I i mioglobina, kao i enzima kreatin kinaze. Na osnovu merenja vrednosti njihovih koncentracija, uz pomoć algoritma koji je međunarodno prihvaćen od kardiologa moći će se utvrditi da li bolovi kod pacijenta u grudima ukazuju na predinfarktno stanje, odnosno da li je ta osoba već doživela infarkt ili možda bolovi u grudima uopšte nemaju nikakve veze sa srcem", priča Mićić.

To, međutim, neće biti ekskluzivna dijagnoza jer će se i pored toga svakako raditi i EKG. Mićić, međutim, otkriva da sad radi i na sledećoj verziji instrumenta koji će imati i EKG!

Prva verzija aparata koji će Američkom udruženju za kliničku hemiju biti predstavljen 25. jula biće namenjena isključivo lekarima kako onima u hitnoj pomoći i kardiolozima, tako i lekarima opšte prakse. Posle predstavljanja u Američkom udruženju za kliničku hemiju, slede klinička ispitivanja za profesionalni model koji bi trebalo da bude dostupan u februaru ili martu 2013. godine.

Miodrag Mićić Srbiju je napustio 1998. pošto, uprkos ocenama, nije izabran za asistenta na Beogradskom Univerzitetu. Od tada živi i radi u Americi gde je stekao naučni ugled.

2019 © - Vesti online