Petak 08.06.2012.
15:33
Beta

Euleks: Sporazum o registarskim tablicama važi i za sever

"Euleks pomaže sprovođenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu sedam jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'. Obe strane su se složile sa ovim uslovima", rekla je portparolka Euleksa za agenciju Beta.

Foto: Ilustracija

Na pitanje da li to važi i za sever Kosova, gde su Srbi većina, Irina Gudeljević je kazala: "Da, odnosi se na celu teritoriju Kosova, uključujući i sever".

Po njenim rečima, registarske tablice će izdavati nadležni organi na Kosovu, a njihovu distribuciju, kada je to potrebno, pomoći će i Euleks.

"Sve strane će učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se obezbedilo sprovodienje... Mi očekujemo da će biti sprovedeno na propisan, srazmeran i miran način. Euleks će podržati postupno sprovođenje, u skladu sa svojim mandatom, uključujući i prelaze na severu Kosova", rekla je Irina Gudeljević.

Vlada Kosova je, na osnovu dogovora, donela uredbu kojom je predviđeno oduzimanje tablica i vozila onima koji koriste tablice MUP Srbije za gradove na Kosovu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je sinoć da su prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice zloupotrebili rešenje o slobodi kretanja u pokrajini jer se dogovor o automobilskim tablicama nije odnosio na sever Kosova.

"Mi smo tokom pregovaračkog procesa vrlo jasno istakli da sever Kosova, zbog svojih specifičnosti, ne može da potpada pod ovu odredbu dogovora i da se ona odnosi na Srbe južno od Ibra", rekao je Stefanović Radio-televiziji Srbije.

2024 © - Vesti online