Četvrtak 07.06.2012.
18:53
Vestionline

Bramerc: Neprihvatljivo negiranje genocida u Srebrenici

Nikolićeve "izjave su protivne pravnim i činjeničnim nalazima Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde", rekao je Bramerc u govoru u Savetu bezbednosti u Njujorku.

Glavni tužilac je ocenio da "takva retorika predstavlja korak unazad, pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji". Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti, Bramerc je naznačio da svakodnevna saradnja haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije "u potpunosti ispunjava očekivanja".

Takve reči su korak unazad: Serž Bramerc

Kao izuzetak zbog kojeg je zabrinut, Bramerc je, međutim, naveo "izostanak napretka u Srbiji u istrazi i krivičnom progonu osoba koje su pomagale beguncima od Haškog tribunala dok su bili na slobodi".

"Postavili smo to pitanje više puta tokom poslednjih par godina, ali i dalje vidimo malo dokaza da je nešto preduzeto. Očekujemo odgovore na naša pitanja kako su begunci, poput (Radovana) Karadžića i (Ratka) Mladića, mogli da izbegavaju pravdi toliko godina i da li su im pomagali i državni službenici", podvukao je glavni tužilac.

On je kazao i da je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, tokom njihovog poslednjeg susreta u Beogradu, krajem maja, obećao da će narednih meseci sprovesti dublju istragu o mrežama za podršku beguncima.

"Očekujemo rezultate kao prioritet", naznačio je Bramerc.

On je rekao i da očekuje nastavak "produktivne" saradnje s partnerima u bivšoj Jugoslaviji u dostavljanju dokumenata i obezbeđivanju svedoka za tekuća suđenja u Hagu.

2024 © - Vesti online