Četvrtak 07.06.2012.
13:15
Srna

Zagreb: Irinej pozvao pravoslavce da životom brane veru

"Neka Bog blagoslovi da i dalje radimo na dobrobit naše Crkve i naroda i da hrišćanskim životom donosimo mir i ljubav među ljude, što je danas nasušna potreba", rekao je patrijarh Irinej u obraćanju vernicima u zagrebačkom Sabornom hramu.

Patrijarh Irinej je u trodnevnoj poseti Zagrebu
 

Patrijarh Irinej naglasio je da Srpsku pravoslavnu crkvu sa Zagrebom vežu čvrste duhovne veze, "jer su u Sabornom hramu i na području cele Mitropolije služili naši preci".


Njegovo visokopreosveštensto mitorpolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan rekao je da je potrebno pokazati ljubav prema onima sa kojima vernici SPC žive u Zagrebu, odnosno prema katolicima.

Patrijarh Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg sa sveštencima Mitropolije zagrebačko- ljubljanske
 

"Radujemo se Vašem dolasku i molimo se Bogu da Vaša poseta ne bude samo od istorijskog značaja, već da bude poseta mira i ljubavi", rekao je mitropolit Jovan, obraćajući se srpskom patrijarhu.

Patrijarh Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg sa sveštencima Mitropolije zagrebačko- ljubljanske. Svetoj arhijerejskoj liturgiji u zagrebačkom Sabornom hramu prisustvovao je veliki broj vernika, što je potvrda opstanka pravoslavnog naroda u Hrvatskoj.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika - potvrda opstanka pravoslavnog naroda u Hrvatskoj
 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je danas sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda u trodnevnu posetu Zagrebu. Njegovu posetu Zagrebu prati veliki broj medija i sve protiče u najboljem redu.

Ovo je prva poseta partijarha Irineja Hrvatskoj, a povod je otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i novog hrama Svetog Save. Sutra će patrijarh i članovi Sinoda razgovarati sa predstavnicima katoličke crkve na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem, te predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. U subotu, poslednjeg dana posete, patrijarh Irinej služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati kapelu Svete Petke koja se nalazi u sklopu pravoslavne gimnazije.

2024 © - Vesti online