Četvrtak 07.06.2012.
14:04 >> 14:54h
Beta

Klinton: Al Kaida je i dalje pretnja

Hilari Klinton
 

"Jezgro Al Kaide koje je izvelo napade 11. septembra, možda je na putu da bude pobeđeno, ali pretnja (od terorizma) se proširila", izjavila je Klinton na otvaranju međunarodne konferencije o bezbednosti koja je okupila predstavnike oko 30 zemalja.

SAD, kako je kazala Klintonova, "zadržavaju pravo upotrebe sile protiv grupa poput Al Kaida, koje su napale SAD i nastavlju da prete napadima".

"Opasnost od terorizma i dalje je ozbiljna i neosporna", istakla je američka zvaničnica.

SAD su u utorak saopštile da je drugi čovek Al Kaide, Libijac Abu Jahija al-Libi ubijen u bombardovanju u Pakistanu, a šef Pentagona Leon Paneta rekao je juče da će SAD nastaviti napade na Al Kaidu u Pakistanu.

"Poštovaćemo sve zakone na raspolaganju od kojih su i zakoni rata, i upotrebićemo sva sredstava kako bi garantovali preciznost (napada) i sprečili gubitke nevinih života", rekla je Klintonova.

Na otvaranju foruma, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu pozvao je evropske zemlje na aktivniju borbu protiv kurdskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK) koji se od 1984. godine bore za otcepljenje jugoistoka Turske.

"Ne bi trebalo da bude moguće da PKK nastavi svoje aktivnosti u inostranstvu, a posebno u Evropi kroz legalne ili tajne strukture.
 

Nastavak tih aktivnosti je uvreda za sve nas", rekao je turski ministar. Ovaj forum za borbu portiv terorizma pokrenut je prošle godine tokom zasedanja Generalne skupštine UN i prvi skup je održan u septembru u Njujorku.

Ministri spoljnih poslova razgovaraju o jačanju antiterorističke borbe, ali i o situaciji u Siriji i iranskom nuklearnom programu. Evropsku uniju predstavlja visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton koja učestvuje i na sastanku Turska-EU.

2024 © - Vesti online