Četvrtak 07.06.2012.
14:12
B. Đokić - Vesti

CIA traži balkanskog kralja droge

BAZA KLANA: Hotel Kaza grande u Sarajevu

"Sva trojica su stavljena na listu nakon procesa međuagencijske saradnje, koji je uključivao državne službe kao što su CIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo domovinske bezbednosti, Ministarstva pravde i spoljnih poslova", piše u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Prema ovom saopštenju, nakon što su informacije o trgovini narkoticima kojima se bavi Keljmendi razmenile tajne i obaveštajne službe SAD, on je stavljen na "crnu listu" osoba čiju imovinu treba zapleniti, a o čemu je američki predsednik Barak Obama u prošli petak obavestio američki Kongres.

Naser Keljmendi

Keljmendi je već dugo vremena osumnjičen od strane policijskih službi na Balkanu kao jedan od najvećih dilera droge u regionu. Iako rodom iz Peći na Kosovu, on je svoju organizaciju razgranao iz Sarajeva, gde je pored Muhameda Ali Gašija, vođa tamošnje "albanske mafije", kako pišu tamošnji mediji.


Posle objave američke administracije o stavljanju Keljmendija na crnu listu, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, kaže da je "poprilično daleko otišla istraga koju protiv njega vodi Tužilaštvo i Federalna policija".


- Podaci koji su do sada prikupljeni biće poznati javnosti kad njihovo objavljivanje ne bude ugrožavalo istragu. Slede operativne analize međunarodnih policijskih institucija koje obrađuju osobe koje su u vezi s njim - rekao je Ahmetović.


Prema pisanju lokalnih medija, za njim traga nekoliko država zbog sumnje da se bavi švercom kokaina, krijumčarenjem oružja, pranja novca i trgovine ljudima. Novac zarađen na ovaj način investirao je u kupovinu velikog broja nekretnina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.


Među najbliže saradnike, osim članova uže porodice, navode se i Naser Orić, bivši komandant Srebrenice, ali i veliki broj Albanaca sa Kosova. Oni su dugo godina bili u sukobu sa takozvanom "sandžačkom mafijom" u BiH i sarajevskim kriminalnim grupama. Baza operacija Keljmendijeve grupe je hotel Kaza grande u Sarajevu.


U ovom gradu ima tri kuće, dva stana i pomenuti hotel na Ilidži, a u Podgorici stan. U Ulcinju ima takođe stanove površine oko 377 kvadratnih metara, kuću, zgradu od 1.600 kvadratna metra i hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao sarajevski.
 

Saradnja sa Surčincima

 

Prema pisanju beogradskih medija, Keljmendi je novac od trgovine drogom "prao" u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, preko jednog bivšeg člana "surčinskog klana". Navodno je preko te osobe organizovao ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, pošto je angažovao grupu kriminalaca iz Šapca da obave taj posao. Do podataka o "misterioznom Surčincu" došli su pripadnici bosanske agencije SIPA.

2024 © - Vesti online