Sreda 06.06.2012.
05:10
Večernje novosti

Gladuje svaka treća porodica

Novca ima samo za osnovne životne namirnice
 

"Svim ovim porodicama je u aprilu isplaćen dečji dodatak, jer je sasvim očigledno da žive sa prihodima koji ne zadovoljavaju osnovne egzistencijalne potrebe", kaže Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike.
 

Prema poslednjoj anketi o potrošnji u domaćinstvu, koju je objavio Republički zavod za statistiku, porosečna tročlana porodica mesečno troši 48.619 dinara, ali čak 20.376 ode samo na hranu. S druge strane, ako bi kupovali sve što čini standardizovanu potrošačku korpu, ovom bi domaćinstvu bilo potrebno najmanje 55.657 dinara. A samo za osnovne namirnice izdvajali bi minimum 22.437 dinara, odnosno 7.497 dinara po osobi. Računica tako dokazuje da broj porodica kojima manjka novca za osnovne namirnice nipošto nije zanemarljiv.
 

"Država daje pomoć svakoj porodici sa decom koja živi ispod propisanog egzistencijalnog minimuma", objašnjava Martinović.
 

Pomoć se daje ako se dokaže da, raspoređivanjem svih prihoda od zarada, penzija, zakupnina, naknada sa biroa, svakom članu "sleduje" manje od 7.149 dinara, odnosno 8.579 dinara kada je reč o samohranom roditelju ili detetu sa smetnjama u razvoju.
 

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da je dečji dodatak zato jedna od najzastupljenijih pomoći koje država dodeljuje. Od 1. maja on iznosi 2.280 dinara po svakom detetu, odnosno 2.965 ukoliko je priznat uvećani iznos koji se dodeljuje maloletnicima sa zdravstenim problemima ili onima koji žive samo sa majkom ili ocem.

U ovom času, čak 382.595 mališana prima ove čekove. Samo u aprilu je ukupno isplaćeno 918 miliona dinara, a do kraja godine za ove namene biće isplaćeno više od 10 milijardi dinara.

2024 © - Vesti online