Sreda 20.01.2010.
22:00
Vestionline

Putovanje za mirisom istopljene čokolade

Flandrija, Belgija
 

Belgijanci vole čokoladu skoro kao i pivo - što znači - mnogo! Pri tom, nisu u pitanju bilo koje čokolade.


Belgijanci su ponosni na sebe jer važe za jedne od najkvalitetnijih i najinovativnijih proizvođača ove poslastice. A tek Flamanci, smatra se da se najbolje čokolaterije nalaze baš na njihovoj zemlji. Putnik koji prolazi kroz Briž ili Brisel trebalo bi da svrati u neki od ondašnjih muzeja čokolade i nauči po neku zanimljivost o njenoj istoriji i načinu pravljenja, a u Antverpenu i Briselu u najpoznatijim čokolaterijama može čak i da vidi uživo proces proizvodnje i degustira po malo.

Gana
 

Ako ikada naiđete na čokoladu Dajari Milk pomislite na Tetea Kuariša. Ko je on? Sasvim normalno pitanje. To je čovek koji je zasadio prvo kakao seme u Gani, stvarajući tako granu poljoprivrede koja je učinila ovu afričku zemlju najvećim izvoznikom kakaa u 20. veku. Zahvaljujući ovako velikom dostignuću osnovan je i Institut za istraživanje kakaa i čokolade.

Južni Belize
 

Mnogo pre nego što se Kolumbo izgubio na svom putu za Indiju generacije Maja i Acteka su pile xocolatl i kukuh - gorko-ljuto piće dobijeno od semena kakaa. Danas, uzgajanje kakaa u brazilskoj oblasti Toledo je dobilo potpuno novi zamah zahvaljujući zelenoj i crnoj čokoladi, čiji se sastav zasniva na drevnom receptu Maja. Turistima se nudi mogućnost da vide plantažu, probaju sveže očišćeno seme i osete na nepcima čokoladu, potpuno drugačiju od one koja se konzumira u Evropi.

Turin, Italija

Od kada je vojvoda Filiberto probao slatko piće Acteka tokom svojih konkvistadorskih avantura u 16. veku, ovaj grad je postao prepun čokolade. Na svim bulevarima i trgovima načičkane su brojne čokolaterije. Jedna od najpoznatijih je ona Guida Gombina u kojoj se oseća jedinstveni ukus turinske čokolade začinjene lešnicima. Famozna đanduja.


Švajcarska
 

Ova zemlja ima najveći potrošnju čokolade po glavi stanovnika i iznedrila je neke od najpoznatijih industrijskih proizvođača: Lint, Nestle, Toblerone. Ako posetite fabriku Nestle dobijate besplatne proizvode, a možda veće uživanje od toga je da probate ručnorađene čokoladne praline u manufakturi Sprungli koja se u kontinuitetu bavi čokoladom od 1836. godine.

Pariz, Francuska
 

Čokoholici, dobro došli u raj! Gde god da se okrenete čekaju vas izvrsne manje ili veće čokolaterije, čokoladni kafei, poznata škola čokolade ili festival čokolade. Degustacija zagarantovana, ukus izvrstan.

2024 © - Vesti online