Utorak 05.06.2012.
16:19
Beta

Sirijske vlasti proterale diplomate sa Zapada

Najmanje 18 diplomatskih predstavnika proglašeno nepoželjnim osobama - neki od njih su sami otišli zbog nasilja u proteklih godinu dana
 

Agencija AFP navodi da je Sirije najmanje 18 diplomatskih predstavnika proglasila nepoželjnim osobama, među kojim su ambasadori SAD, Francuske, Velike Britanije, Švajcarska, Turske, Italija i Španije, kao i otpravnici poslova Belgije, Bugarske, Nemačke i Kanade.

Moskva: Ostanak Asada na vlasti nije uslov

Rusija ne smatra da je ostanak
sirijskog predsednika Bašara el Asada na vlasti preduslov za rešenje krize u Siriji, izjavio je pomoćnik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gadilov. "To pitanje moraju da reše sami Sirijci", rekao je on.

 

Neki od njih su već napustili Siriju zbog nasilja u kojem je za više od godinu dana pobune protiv režima Bašara al-Asada ubijeno više od 9.000 ljudi. Prošle nedelje zapadne zemlje koordinisano su proterale sirijske diplomate zbog ubistva više od 100 ljudi u gradu Hula.

Sirija smatra da je dijalog na načelima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja država važno i neophodno sredstvo za rešavanje problema, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Damasku. Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će zemlje koje su proterale sirijske ambasadore, "usvojiti ista ta načela kako bi se omogućio povratak na normalne odnose".

UN: Sirija dozvolila ulaz humanitarcima u ugrožene gradove

 

Sirijske vlasti odobrile su humanitarnim radnicima ulazak u četiri provincije koje su najteže pogođene operacijama režimskih trupa protiv pobunjenika, izjavio je zvaničnik Ujedinjeni nacija u Ženevi. Predstavnik Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnim poslovima Džon Džing rekao je da je sirijska vlada napismeno prihatila da dozvoli humanitarnim radnicima i konvojima ulazak u Daru, Deir el-Zor,
Homs i Idlib.

 

Džing je novinarima rekao da su Damask i ambasador u Ženevi
obećali da će izdati vize i ukloniti druge birokratske prepreke koje su do sada onemogućavale da devet agencija UN i sedam međunarodnih nevladinih organizacija dostave pomoć u ugrožena područja u Siriji. On je naveo da će u predstojećim nedeljama biti moguće reći da li je ovo "proboj ili ne" ako sirijske vlasti ispune obećanje. Izrazio je nadu da će pomoć biti dostavljena u narednih nekoliko dana, a ne nedelja.

2024 © - Vesti online