Utorak 05.06.2012.
14:35
Beta

Primećeni specijalci ROSU na severu KiM

Srbi u Zvečanu nastaviće da nadziru puteve jer su, nakon uklanjanja barikade u Rudaru, primećeni pripadnici specijalnih snaga kosovske policije, ROSU
 

"Posle uklanjanja barikade pogoršana je bezbednosna situacija u opštini Zvečan gde je primećeno kretanje pripadnika specijalnih jedinica ROSU i drugih naoružanih lica", navodi se u saopštenju nakon sednice Veća.

Dodaje se da je zbog toga potrebno nastaviti "stalno praćenje situacije na svim osetljivim tačkama", dok je građanima preporučeno da budu "budni i spremni za efikasno sprečavanje upada ili kretanja nepoznatih lica, uključujući i mogućnost postavljanja novih barikada".

Mobilizacija na Kosovu: Svi punoletni Srbi moraju na barikade

"Opština Zvečan i njeni građani podržavaju stavove i aktivnosti predsednika Republike Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost radi stabilizacije situacije i povećanja stepena bezbednosti građana Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Čelnici lokalne samouprave u Zvečanu izrazili su očekivanje da će ih predsednik Srbije Tomislav Nikolić uskoro primiti na razgovor, upoznati ih sa detaljima sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine i pružiti im šansu da mu govore o težini situacije i položaju Srba, posebno na severu Kosova i Metohije.

Ponovljen je poziv svim građanima da se "odgovorno ponašaju bez obzira na nezadovoljstvo koje je kod njih prisutno".

"Ne plaše nas srpske pretnje!"

"Demokratskim sredstvima, uz punu slogu i jedinstvo zajednički ćemo braniti i odbraniti svoj opstanak, živote i nacionalne interese", navodi se u saopštenju.

Članovi Opštinskog veća Zvečana osudili su, kako se navodi, "brutalni napad američkog i nemačkog Kfora na građane i njihovu imovinu", naveli da je nekoliko Srba pretučeno, da im je uništena imovina, da je jedna osoba teško ranjena bojevom municijom i da su teže posledice izbegnute samo zahvaljujući prisebnosti većine okupljenih građana i rukovodećih ljudi opštine Zvečan. Izražen je protest zbog, navodi se, uskraćivanja pružanja medicinske pomoći povređenim licima što je u suprotnosti sa odredbama Ženevske konvencije.

Kfor je 1. juna uklonio dve barikade u opštini Zvečan, a u sukobima su povređena trojica Srba i dva vojnika. Srbi tvrde da je Kfor upotrebio i bojevu municiju, a Kfor odgovara da je samo postupio u samoodbrani.

2024 © - Vesti online