Utorak 05.06.2012.
14:23
Beta

SNS: Strpljivo čekamo ishod pregovora DS i SPS

"Ako njihovi pregovori ne budu uspešni , predložićemo SPS-u da zajedno formiramo vladu"

"Nemamo rok dokle ćemo čekati. Ako DS i SPS oforme većinu od 126 predložićemo zakone koje smo ranije najavljivali, a ako ne bude takve većine spremni smo da odmah razgovaramo o sastavu nove vlade", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u Beogradu. Dodala je da nije dobro da predsednik DS vodi vladu jer je prethodna vladajuća koalicija na čelu sa demokratama dovela zemlju i građane u lošu situaciju.

Upitana da li je i lider socijalista Ivica Dačić odgovoran za loše stanje u zemlji, ona je odgovorila da jeste odgovoran, ali da mu je "alibi dala Demokratska stranka".

"Najbolju preporuku Dačiću za razgovore sa SNS dao je Boris Tadić time što u njemu video čoveka koji se ne može optužiti za devedesete godine. Niko Dačića nije demantovao kada je rekao da se nije mnogo pitao u prethodnoj vladi", rekla je Tabaković i navela i uslove SNS za formiranje vlade koje je nazvala "biblijom naprednjaka".

Teško sa URS

Navela je da bi treći partner u koaliciji SNS i SPS bila Demokratska stranka Srbije, a da sa Ujedinjenim regionima Srbije najverovatnije naprednjaci ne bi ušli u koaliciju.

"(Lider URS) Mlađan Dinkić strahuje jer se afera Martina Šlafa i kupovine Mobi 63 otvorila u Austriji i Dinkić ćuti po strani", rekla je Tabaković.

"Mi ne nudimo personalna rešenja, nego vladu sa 12 ministarstava i dve kancelarije za dijasporu i Kosovo i Metohiju, čime bi bile obuhvaćene sve nadležnosti vlade. Nudimo izmene Zakona o vladi i ministarstvima, izmene Zakona o državnoj upravi kao i usvajanje zakona o javnim nabavkama", rekla je Tabaković.

Kako je navela, principi na kojima će SNS formirati vladu biće davanje prednosti proizvodnji a ne uslugama, javno privatno partnerstvo, investicije, izvoz a ne forsiranje uvoza, a preispitaće i opravdanost 137 agencija i ostaviti jednu trećinu stvarno neophodnih.

2024 © - Vesti online