Utorak 05.06.2012.
02:34
Press

Tadić, Dačić i Čeda prave novu vladu

Stožeri nove vlade: Ivica Dačić i Boris Tadić
 

Kako "Press" saznaje, šef demokrata i kandidat za premijera Boris Tadić privodi kraju program buduće vlade, koji će obelodaniti do kraja nedelje. Moguće je da Tadić izađe u javnost sa programom nakon konsultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon susreta Tadića i Jovanovića i prvi čovek SPS-a otkrio je da je razgovarao sa liderom LDP-a o približavanju stavova u vezi sa onim šta je državna, a ne stranačka politika. Jedino, kako tvrdi Dačić, nije bilo njegovog susreta sa Tadićem, ali oni su već postigli načelni dogovor o obrazovanju vlade. Jovanović je, kako navode izvori lista, u tim odvojenim razgovorima sa Tadićem i Dačićem pristao na njihove zahteve da odustane od sporne politike LDP-a prema Kosovu i RS.
 

Dačić, inače, smatra da nova vlada treba da bude jaka, efikasna i odgovorna, da dobro balansira između onoga što se zove proevropska, odnosno prosrpska vlada, kao i da SPS želi upravo takvu vladu - koja je u isto vreme i proevropska i prosrpska.

- Konačno je i Čedomir shvatio da od socijalista zavisi - našalio se Dačić.

On je naglasio da socijalisti ne mogu u vladu koja će o RS govoriti kao o genocidnoj tvorevini, u vladu koja može da se odrekne Kosova i Metohije, kao ni u vladu koja neće da razgovara o EU, što je stav DSS.

I naprednjaci hoće Dačića

 

- SPS će nastaviti narednih dana razgovore sa DS - rekao je Dačić i poručio da socijalisti nisu moneta za potkusurivanje, da jedan dan pregovaraju sa jednima, a zatim sa drugima, jer im je Srbija iznad svake fotelje. Predsednik SPS-a rekao je da je od lidera naprednjaka Aleksandra Vučića dobio poziv za razgovore o formiranju vlade.

 

Vučić je juče, posle konsultacija oko formiranja vlade sa predsednikom Nikolićem poručio da će SNS-om odmah započeti pregovore sa SPS-om i DSS-om. On je posle jednosatnog sastanka naprednjaka i njihovih koalicionih partnera sa Nikolićem izjavio da su predsedniku rekli da bi svaka vlada bez SNS-a bila nelegitimna, te da bi time bila promenjena narodna volja.

 

Vučić je ocenio da bi vlada SNS-a i Dačićeve stranke bila najbolja i u skladu sa voljom građana, ali da mesto premijera neće dati socijalistima, jer naprednjaci smatraju da je Jorgovanka Tabaković najbolji kandidat za premijera. On je ocenio da DS treba da ode u opoziciju.

2024 © - Vesti online