Ponedeljak 04.06.2012.
23:39
Beta

Vatikan kritikovao knjigu o seksualnosti opatice

Opatica Margaret Farli potresla Vatikan

Vatikan je naveo da je knjiga "Just Love: A Framework for Ćristian Sexual Ethics", Margaret Farli, koja pripada verskom redu Sestara milosrđa i profesor je hrišćanske etike u teološkoj školi Univerziteta Jejl, nanela "ozbiljnu štetu" vernicima. Kongregacija za doktrinu vere saopštia je da je Farli u svojoj knjizi iz 2006. godine ili ignorisala crkvena učenja o osnovnim pitanjima o seksualnosti ili ih tretirala samo kao jedno od mnogih mišljenja.

Farli je danas poručila da ona nikad nije nameravala da u svojoj knjizi prikaže tekuća zvanična crkvena učenja, već je pre želela da istražuje seksualnost kroz različite verske tradicije, teološke izvore i ljudska iskustva. 


Analiza knjige u Vatikanu počela je 2010. godine, a papa Benedikt XVI naredio je da odluka bude javno objavljena. Posebni problemi na koje je Vatikan ukazao su pitanja koja "afirmišu stavove koji su u direktonj suprotnosti sa katoličkim učenjem u oblasti seksualnog morala". 

Masturbacija nije moralni problem i gejeve treba poštovati!


Dok je Farli u knjizi navela da masturbacija ne predstavlja moralni problem i može pre da pomogne odnosima nego da ih ometa, Vatikan je istakao da je masturbacija, prema crkvenom učenju, "suštinsko i ozbiljno pogrešan čin".  Stav Farlijeve je da treba poštovati homoseksualce i njihove aktivnosti, a Vatikan navodi da homoseksualce treba poštovati ali da su njihove aktivnosti "suštinski poremećene", a da bi legalizacija brakova između osoba istog pola bio znak odobravanja "devijantnog ponašanja" i da bi time bio obezvređen tradicionalni brak. 

Farli je priznala da se njeni stavovi o nekim pitanjima udaljavaju od tradicionalne doktrine, ali da su bez obzira na to koherentni u teološkim i moralnim tradicijama.  Vatikan je prošlog meseca odlučio da pod nadzor stavi najveću grupu američkih časnih sestara, optužujući je za podrivanje crkvenih učenja i uvođenje "radikalnih feminističkih tema" koje nisu u skladu sa katolicizmom. 

2024 © - Vesti online