Ponedeljak 04.06.2012.
18:12
Beta

Priština: Čuvar groblja hteo da "otme" srpske novinare

Novinari pratili srbe koji su došli da obiđu porušene grobove svojih najmilijih

Društvo novinara Kosova i Metohije osudilo je danas bahato ponašanje čuvara groblja u Prištini prema novinarima koji su pratili zadušnice i zatražilo od Euleksa i kosovskih institucija da omoguće novinarima pravo na rad i slobodno izveštavanje i kazne sve napadače na novinare.

Čuvar groblja je, u subotu 2. juna, zabranio novinarima snimanje i fotografisanje groblja vičući na prisutne članove saveta Republičke radiodifuzne agencije sa Kosova i Metohije Živojina Rakočevića, novinarku KiM radija Aleksandru Rakić, dopisnika agencije Beta iz Prištine Nikolu Beševića i snimatelja video produkcije KiM radija Vladimira Đokića, navodi se u saopštenju Društva.

"Čuvar, koji je odbio da se predstavi, Živojinu Rakočeviću je pretio da će se s njim fizički obračunati dodajući: 'Dok ne dođe policija ti ne možeš da izađeš, videćeš ti'", navelo je Društvo novinara Kosova i Metohije, koje je ogranak Udruženja novinara Srbije.

Društvo je upozorilo da se bahatost, netrpeljivost i različiti napadi na novinare na Kosovu i Metohiji sve češće događaju i da su sloboda medija i rad novinara drastično ugroženi o čemu svedoči i ovaj incident.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su zaštitu novinara koji "često nailaze na nerazumevanje i šikaniranje predstavnika zvaničnih institucija, ali i raznih nižih službenika".

Groblje je pod upravom Srpske pravoslavnem crkve, a sveštenicima, građanima, vernicima i novinarima pristup mora uvek biti slobodan.

2024 © - Vesti online