Ponedeljak 04.06.2012.
17:09
Beta

Libija: Doživotni prinudni rad za Gadafijeve strane plaćenike

Došli da rade na naftnim postrojenjima, a naterani u rat - tvrdi ukrajinski ambasador

Devetnaest Ukrajinaca, tri Belorusa, i jedan Rus osuđeni su na zatvor sa prinudim radom, a jedan ruski državljanin za koga je utvrđeno da im je bio vođa, osuđen je na doživotni zatvor.

Osuđenici su negirali sve što im se stavlja na teret, naglašavajući da su u Libiju došli da bi radili u naftnom sektoru. Sud je, međutim, utvrdio da su oni za vreme sukoba u Libiji, posle kojih je sa vlasti svrgnut libijski lider Moamer Gadafi, pripremali lansiranje raketa zemlja-vazduh, čiji su cilj bile NATO snage.

Ambasadori Ukrajine i Belorusije, koji su prisustvovali izricanju presude, najavili su da će osuđenici uložiti žalbu. On su rekli i da su bli zadovoljavajući uslovi u kojima su osuđenici držani u pritvoru.

Mada je pre početka današnjeg zasedanja suda beloruski ambasador Anatolij Stepus rekao da su 24 osuđenika došli u Libiju kako bi radili u jednom libijsko-ruskom naftnom preduzeću, njegov ukrajinski kolega, Mikola Nahornij je posle izrečene presude izjavio da su oni bili "primorani" da rade za Gadafijev režim.

On je naglasio da rakete za cilj nisu imale libijske snage, već avione NATO-a i da nijedna od zapadnih zemlja protiv osuđenih nije podigla optužnice.

2024 © - Vesti online