Nedelja 03.06.2012.
20:59
Dailymail, Vestionline

Devojčica (2) može da umre ako zaplače

Dejzi (2) je jedna od 130 ljudi u svetu koji su rođeni sa retkim Adam-Oliverovim sindromom
 

Maloj Dejzi nedostaje deo lobanje veličine 6x7 centimetara, pa njen mozak u predelu temena štite samo likvor i tanak sloj kože glave.

Dejzi nedostaje deo lobanje veličine 6x7 centimetara, pa njen mozak u predelu temena štite samo likvor i tanak sloj kože glave
 

Dejzi bi mogla da umre svaki put kada se zaplače. Poslednji put kada je devojčica zaplakala, njeno stanje je bilo veoma ozbiljno i provela je tri meseca u bolnici. Zbog toga su doktori upozorili njene roditelje da po svaku cenu sprečavaju da se Dejzi uznemirava, jer plač povećava moždani pritisak a njen mozak nema dovoljnu zaštitu da to izdrži.

Dejzina majka kaže da je, uprkos stanju u kom se njena ćerka nalazi, rešena u tome da Dejzi vodi normalan život. Ali, moraju biti veoma pažljivi, jer je za njihovu ćerku veoma opasno da se igra sa drugom decom.

Dejzi nosi posebnu kacigu koja štiti njen mozak od povreda, ali ne sme da je nosi stalno jer se tako koža znoji...
 

Dejzi nosi posebnu kacigu koja štiti njen mozak od povreda, ali ne sme da je nosi stalno jer se tako koža znoji, pa može da se oljušti na mestu na kom njen mozak nije zaštićen lobanjom, što bi bilo pogubno.

Rešenje za Dejzi je komplikovana operacija, ali na nju ona mora da sačeka do svoje 13 godine, dok joj lobanja dovoljno ne ojača.

2024 © - Vesti online