Nedelja 03.06.2012.
18:27
RTS

Celo svoje bogatstvo potrošio na džihad

Osama bin Laden potiče iz prebogate porodice iz Saudijske Arabije, koja nije sa odobravanjem gledala na njegovu karijeru teroriste

Novi lider terorističke organizacije Al Kaida Ajman al Zavahri kaže da je njegov prethodnik Osama Bin Laden potrošio svo lično bogatstvo na džihad i akcije poput napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine ili bombardovanja američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.


U vreme kada je na računima na svoje ime imao samo 55.000 dolara, Bin Laden je potrošio 50.000 dolara na napade na ambasade, rekao je Al Zavahri u drugom nastavku serije video-snimka pod nazivom "Dani sa imamom" koja je kasno sinoć postavljena na jedan džihadistički internet sajt. Zavahri tvrdi i da je Bin Laden živeo asketskim životom i da je bio škrt u trošenju novca na bilo šta osim na džihad i gostoprimstvo.

Nekadašnji vođa Al Kaide je jednom prilikom naredio da se zakolje čitavo stado ovaca kako bi poslužio pečenje gostima dok je sam uglavnom živeo na hlebu i povrću, naveo je Zavahri.

"Dobro je poznato da je Bin Laden živeo skromno kako bi što više novca mogao da uloži u džihad. U njegovoj kući nije bilo ničega sem jednostavnog nameštaja", rekao je Al Zavahri.


Prema njegovim rečima bivši lider Al Kaide je govorio svojim ratnicima da je luksuz neprijatelj džihada i da će mudžahedini, ukoliko se naviknu na asketizam, lakše podnositi teret Svetog rata.

2024 © - Vesti online