Nedelja 03.06.2012.
02:32
Politika

Za i protiv belih listića

O tome se možda ne bi ni pričalo da grupa intelektualaca nije zagovarala ovaj vid protesta protiv vlasti, ne želeći da glasa za druge partije.

Vladimir Pavićević asistent na FPN-u kaže da su beli listići bili neka vrsta građanskog otpora, sa elementima građanske neposlušnosti.

Foto: Ilustracija

On podseća da je kampanja za bele glasove ili prazne listiće ili prazne glasove pokrenula grupa mladih ljudi organizovana u okviru inicijative MI-7 što je izazvalo različite komentare i ocene, navodi ''Politika''.

"Aktivisti i funkcioneri političkih stranaka su njihovi najveći kritičari, dok se iz polja građanskog društva mogu čuti afirmativni tonovi”, kaže Pavićević.

Pavićević kaže da je kampanja za beli listić reakcija na sadržinu zakona i delanje vlasti koje je nepravedno jer se njime prostor delovanja političkih stranaka čuva za odabrane a ne za sve koji žele da se udružuju u političke stranke.

''Prvi kriterijum je ispunjen, beli listić je borba za pravdu, a ta borba je jasno usmerena na tačno određene zakone o političkim strankama i izbornom zakonodavstvu.”

Jelena Milić direktor Centra za evroatlantske studije, smatra da je cela akcija zagovaranja belih listića i ocene vladavine prethodne vlade i Borisa Tadića bila ''autistična jer uopšte nije uzimala u obzir spoljnopolitičke okolnosti i to da je Srbija postala kandidat za članstvo u EU.”

Miljenko Dereta, poslanik u Narodnoj skupštini, apsolutno je protiv belih listića.

''To je zalaganje za ništa. Ti listići nisu ni bili beli već su na njima uglavnom bili neprimereni crteži i reči.” On kaže da je pitanje belih listića bio politički i jeste politički program i to su rezultati izbora pokazali. „Nije slučajno da su beli listići pomogli da Tomislav Nikolić bude izabran, jer to je isti politički program. To je politički program koji glasi: ja sam nezadovoljan. Kao što gospodin Nikolić i njegova partija nemaju nijedno konkretno rešenje kako to nezadovoljstvo promeniti, tako moram reći da ni beli listići nisu ponudili apsolutno nikakvo rešenje. Podržali su opciju koja je po meni dovela stabilnost naše države u veliku opasnost”, kaže Dereta.

2024 © - Vesti online