Nedelja 03.06.2012.
04:19
Večernje novosti

Izum naših učenika: Spojili vodu i struju

Prošle nedelje osvojili su prvu nagradu na Kupu pronalazača, u okviru sajma mladih pronalazača u Beogradu i pehar za izuzetan nastup i prezentaciju. Prvu nagradu dobili su i na sajmu preduzetnika i učeničkih kompanija sa juga Srbije i još mnogo priznanja za izuzetan rad. Računar u vodi sa ribicama, koji radi kao i svaki drugi kompjuter zaista ostavlja jak utisak, navode ''Novosti''.

Mladi pronalazači sa akva-komom

Akva-kom je urađen po ideji Lazara Vasića, učenika trećeg razreda ove škole, koju su svesrdno podržali nastavnici i menadžment škole.

- Kompjuter se nalazi u izolovanom delu, gde postoji jedan fluid koji ne sprovodi električnu energiju i služi za hlađenje računara - objašnjava Igor Arsić, profesor elektronske grupe predmeta.

U učeničkoj kompaniji kažu da postoji mogućnost za serijsku proizodnju jer su za ovaj proizvod zainteresovani mnogi vlasnici hotela i restorana. Međutim, to nije jedini proizvod koji dve učeničke kompanije ove škole mogu da ponude. Pre nekoliko meseci patentirali su dve vrste poštanskih sandučića od recikliranih materijala.

- Jedno sanduče pokazuje kućni broj i adresu noću tako što fotoćelijom u toku dana prikuplja električnu energiju, dok drugo zvučnim i svetlosnim signalom obaveštava domaćina u kući kada poštar ubaci pošiljku - objašnjava jedan od učenika.

2024 © - Vesti online