Subota 02.06.2012.
15:53
Anadolija

Pofalići: Rasadnik srpskih generala i haških optuženika

Mladićeva kuća u Pofalićima

Bošnjaci ovog "legendarnog dela Sarajeva", kako navodi "Anadolija", kažu da je njihovo naselje imalo "zmiju u nedrima".

U Pofalićima su kuće i stanove imali, stalno ili povremeno boravili, general Ratko Mladić, kome se trenutno u Hagu sudi za ratni zločin u Bosni i Hercegovini, poslednji načelnik Generalštaba Jugoslavenske narodne armije (JNA) Blagoje Adžić, lider Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj, komandant Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu, general-pukovnik Milutin Kukanjac, general Miloš Baroš, komandanti Širo Pereula, Dušan Zeljković...

"Anadolija" navodi da je u Pofalićima živeo i oficir koji je imao zadatak da izvrši atentat na Aliju Izetbegovića. Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, takođe haški optuženik, bio je čest gost u Pofalićima. Boravio je u kafani "Kum", čiji je vlasnik bio njegov prijatelj i kum Nedeljko Pikulić. Tu je često bio i njegov prvi saradnik dr. Ranko Vasković.

"Vojislav Šešelj je u našem naselju imao kuću koju je delio sa stricem. On je jednoj ovdašnjoj kafani dao ime 'Ravna gora'", rekao je za "Anadoliju" ratni komandant Prvog pofalićkog odreda i jedan od vetrana Pofalićke bitke, general Habib Idrizović.

On tvrdi da je Šešelj u toj kafani organizovao "četnike", i tu iz Vukovara doveo bataljon "Belih orlova", "koji su učestvovali u opsadi Sarajeva".

U kućama i stanovima Srba, učesnika rata u BiH, sada žive uglavnom Bošnjaci iz Sandžaka ili Albanci sa Kosova i Metohije. "Anadolija" tvrdi da su se kupoprodaje uglavnom obavljale preko posrednika. Novi vlasnici o tome ne žele da govore.

2024 © - Vesti online