Subota 02.06.2012.
17:13
Srna

Film SPC-a pobedio na festivalu u Rusiji

Potresna priča "dece" preživele Šajkašku i Novosadsku raciju. Sada su to starci!

Na svečanom proglašenju pobednika međunarodni žiri je ovom filmu u produkciji Eparhije bačke dodelio prvu nagradu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Producent nagrađenog filma episkop bački Irinej rekao je da je ovo prvi film u produkciji SPC koji je dobio ovako visoko međunarodno priznanje i da služi na čast svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

"Veoma je važno što film svedoči o stradanju nevinih, a još je važnije što u sebi nosi dimenziju praštanja, vrlinu svojstvenu našem narodu", rekao je episkop bački.

Na festivalu u Omsku učestvovalo je oko 172 filma u sedam. Među 24 zemlje sa svojim ostvarenjima pojavile su se i Srbija, Crna Gora, BiH, Bugarska.

Festival je otvoren filmom srpskog režisera Slobodana Šijana "Ko to tamo peva", a u okviru smotre prikazna je retrospektiva srpskog glumca Aleksandra Berčeka, kao i filmovi "Zavet" Emira Kusturice i "Balkan eksperes 2" Aleksandra Đorđevića.

"Zlatni vitez" nije mogao da ostavi po strani ni kosovsku temu, pa je, kako prenosi Glas Rusije, na filmskom festivalu bila organizovana specijalna projekcija filmova o Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online