Ponedeljak 04.06.2012.
08:00
lepotaizdravlje.rs

Kako da ostanete zauvek mladi?

Foto: Ilustracija
 

Hrana za mozak

Ono što jedete može da utiče na vaš razum. Nažalost, zdrava ishrana vam neće mnogo pomoći ako počnete da je praktikujete kada već zađete u godine. Naučnici kažu da već u uzrastu od 18 do 24 godine osećamo najveće mentalne pritiske i izazove, pa će vam usvajanje zdravog režima ishrane u tom periodu pomoći da se lakše izborite sa stresom. Nutricionisti predlažu da jedete što više hranljivih namirnica, poput voća i povrća bogatih vitaminima B i C i magnezijumom.

Harmonija hormona

Praćenje nivoa hormona kroz život i preduzimanje akcija kako biste održali ravnotežu organizma može da vam pomogne da u korenu sasečete rizik od razvijanja mnogih posledica starenja, poput nesanice, seksualne impotencije, gubitka pamćenja i neželjenog gojenja. Hormoni kotrolišu sve u organizmu i omogućavaju da on normalno funkcioniše.

Kontrola stresa

Hronični stres inicira povećan nivo kortizola, koji za posledicu može da ima gojenje, nesanicu, česte promene raspoloženja, seksualnu impotenciju, visok nivo šećera u krvi i visok krvni pritisak. Kontrolišite stres različitim vrstama vežbanja: vežbe disanja, joga…

Nega kože

Najveći organ našeg tela uglavno prvi počne da pokazuje znake starenja. Stručnjaci savetuju da se štitite od sunca zdravom ishranom bogatom antioksidantima i vitaminima A, C, D i E. Ovi moćni vitamini predstavljaju prirodnu zaštitu od sunca, pomažući u prevenciji starenja kože i raka kože. Ipak, to ne znači da vam krema sa UV faktorom nije potrebna!

Ne propuštajte priliku za dobar san

Naučnici su otkrili nebrojeno mnogo dokaza da kvalitet i kvantitet sna imaju višestruki pozitivan uticaj na čovekovo zdravlje. Dok spavamo, naše telo se “obnavlja” i priprema za sledeći dan. Nedovoljno sna može da izazove širok spektar hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kao i da uspori metabolizam.

2024 © - Vesti online