Sreda 20.01.2010.
14:21
index.hr

Sejdiu dolazi u Zagreb, Tadić ne!

Sejdiuov portparol kratko je novinarima izjavio da će "predsednik Kosova ići u Zagreb“, ali nije izneo nikakve druge pojedinosti.

Fatmir Sejdiu i Hašim Tači

Na današnju potvrdu da Sejdiu odlazi u Zagreb stigla je brza reakcija iz Tadićevog kabineta, u kojoj se navodi kako predsednik Srbije definitivno ne dolazi na inauguraciju Ive Josipovića. Nakon ovoga, službeni Zagreb sa zanimanjem očekuje dalji razvoj događaja.

Na delu je "tiha diplomatija"

 

Josipovićev kabinet je u nekoliko navrata potvrđivao kako je Tadić u Zagrebu dobrodošao i da je dobra saradnja svih zemalja u regionu jedan od prioriteta novog predsednika, ali je Srbiji poslan i jasan znak da je Hrvatskoj neprihvatljivo uslovljavanje razvijanja odnosa sa jednom zemljom isključujući pritom drugu.

NEMA KOMPROMISA: Predsednik Srbije Boris Tadić

Tadić je, s druge strane, beogradskim medijima poslednja dva dana u nekoliko navrata potvrdio da će Zagreb morati da bira između njega i Sejdiua, dajući tako do znanja da Srbija ostaje pri svom krutom stavu, isključujući mogućnost kompromisa.

Neslužbeno se ipak može saznati da je poslednjih dana na relaciji Zagreb - Beograd vrlo aktivna tzv. "tiha diplomatija", koja zatvorenim diplomatskim kanalima daleko od ušiju javnosti i novinara nastoji da odobrovolji predsednika Tadića kako bi ga uverili da promeni odluku i ipak dođe u Zagreb. Rezultat takvog načina komunikacije među državama i najvišim političkim kabinetima biće vidljiv u narednih nekoliko dana.

2024 © - Vesti online