Petak 01.06.2012.
16:34
Beta

Jahjaga osudila nasilje "koje su izazvali Srbi"

Atifete Jahjaga osudila je nasilje protiv mirovnih snaga NATO-a

Jahjaga je, u saopštenju objavljenom na sajtu kosovske predsednice, naglasila da su "neprihvatljivi napori srpskih nelegalnih strukura koji su pokušali nasiljem da spreče uklanjanje barikada sa ulica i spreče slobodno kretanje ljudi i robe na teritoriji Kosova".

"Kancelarija predsednika Kosova podržava aktivnosti mirovnih snaga NATO-a na uklanjanju barikada i deblokiranju puteva, što je u skladu sa aktivnostima misije Kfora na uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti i sprovođenju vladavine prava na teritoriji Kosova", navodi se u saopštenju predsednice Kosova.

Jahjaga je ocenila da su aktivnosti NATO-a i Kfora usmerene na sprečavanju "vladavine anarhije u tri opštine na severu". Kosovska predsednica navodi da treba kazniti aktivnosti "nelegalnih i kriminalnih struktura" koje blokiraju puteve na severu Kosova i sprečavaju funkcionisanje bezbednosnih mehanizama na uspostavljanju reda, jer nisu u skladu sa Ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

"Kancelarija predsednika Kosova traži uspostavljanje normalnih uslova u ovom delu zemlje, raskrinkavanje ilegalnih kriminalnih struktura koji kao taoce drže ljude u tom delu zemlje i zloupotrebljavaju prave probleme građana u svoje svrhe, dok pozivaju građane na aktivnosti protiv institucija", zaključuje se u saopštenju Atifete Jahjaga.

Kfor je danas uklonio barikade u opštini Zvečan, a u selu Rudare došlo je do sukoba u kom su povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

2024 © - Vesti online