Petak 01.06.2012.
10:35 >> 10:40h
Beta

Linč: Kfor će pucati na građane

Kfor je dobio i podršku iz vazduha
 

"Uklanjamo barikade zbog slobode kretanja"

Kfor je saopštio da je u 8.40 počeo uklanjanje barikada u blizini Rudara uz navode da je ta akcija sprovedena sa ciljem " unapređenja slobode kretanja ne samo za Kfor već i za međunarodne organizacije i sve građane Kosova".

"Misija KFOR-a je da doprinese bezbednom, sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve žitelje Kosova. Kfor će nastaviti da to radi u skladu sa mandatom, i to je ono što trupe KFOR-a rade 12 godina uz određeni rizik po ličnu bezbednost", piše u saopštenju.

KFOR je naveo da nije bilo incidenata i apelovao na sve da se izbegnu zapaljive izjave i nasilje.

Sa američkim oficirom razgovarali su predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović i Zubin Potok Slaviša Ristić, kao i direktorka bolnice Milena Cvetković.

Nakon tog razgovora predsednici opština apelovali su na građane da ne bacaju kamenje jer će u suprotnom KFOR upotrebiti oružje.

Kfor nije dozvolio ekipi hitne pomoći da pređe blokirani most na Ibru. Hitna pomoć ima informacije da u jednoj kući na drugoj strani mosta ima ranjenih.

Mesta nadleću helikopteri Kfora, a američki vojnici dobijaju snažno pojačanje koje se postavlja po okolnim brdima.

Kfor je jutro krenuo na barikadu u mestu Rudare kod Zvečana, a Srbi su pokušali da spreče rušenje blokade. Kfor je potom potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru, pa nije moguće videti šta se sada dešava kod barikade.

2024 © - Vesti online