Petak 01.06.2012.
10:26
Srna

Za Brejvika u zatvoru "profesionalno društvo"

Brejvik preopasan da bi se družio sa ostalim zatvorenicima
 

Direktor zatvora "Ila" Knut Bajarkeid norveškom dnevniku "Verdens Gang" rekao je "da bi to moglo da bude bilo šta od hokeja do ljudi, koji će igrati šah s njim".

Prema njegovim rečima, neophodno je "profesionalno društvo" jer norveški zatvorski sistem nije voljan da nametne višegodišnju izolaciju Brejviku ali će i on možda pokušati da "zgrabi" nekog od zatvorenika ukoliko mu bude dozvoljeno da se kreće među njima.

On je objasnio da su brojne inicijative oko Brejvika osmišljene kako bi se sprečilo eventualno uzimanje talaca a to je nemoguće ukoliko bude imao uobičajen kontakt sa ostalim zatvorenicima.

Bjarkeid je istakao da Brejvikovo mirno ponašanje u zatvoru i na sudu nije navelo vlasti da ga smatraju manjom pretnjom.

"On je vojnik u trećoj fazi sopstvenog rata. I dalje se ponaša tačno onako kako se opisao u svom manifestu", zaključio je Bajarkeid.

Brejvik će, najverovatnije biti osuđen na najmanje 21 godinu iza rešetaka bez obzira na presudu. On je već priznao ubistvo 77 osoba u oružanom i bombaškom napadu izvršenom u julu prošle godine.

Ukoliko bude proglašen ludim, biće smešten u psihijatrijskoj ustanovi, u suprotnom ide u zatvor. Pošto je do izricanja presude Brejviku ostalo skoro mesec dana, gradnja novog ličnog zatvorskog krila skoro je završena u predgrađu Osla.

Od kako je Brejvik izvršio napade, "lagodan norveški zatvorski sistem" često je pod udarima kritika. Na primjer, u zatvoru "Bastoj" zatvorenici imaju ključeve od svojih ćelija, imaju pristup sauni, plaži i šumi.

Međutim, Norvežani smatraju da taj sistem funkcioniše jer samo 20 odsto zatvorenika ponovo počini prekršaj dok je u Velikoj Britaniji to slučaj sa 50 i 60 odsto prestupnika

2024 © - Vesti online