Petak 01.06.2012.
13:03
D. Lj. Joksić - Vesti

U Makedoniji postojala tri logora Al Kaide

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU: Podrška radikalnim islamistima, ubicama petorice Makedonaca
 
On je upozorio da je bezbednosna situacija u Makedoniji i regionu prilično loša i da se, posle petostrukog ubistva 12. aprila kod sela Smilkovci blizu Skoplja, može očekivati još takvih nasilnih akcija.


- Makedonija je ocenjena kao jedna od najslabijih karika i zato se crna internacionala organizuje i sprema za još žešće aktivnosti i terorističke akcije. Očekujem da ćemo osim napada kod sela Smilkovci imati još nekoliko takvih

OPASNO PROROČANSTVO: Ivan Babanovski

žestokih akcija, a bio bih presrećan ako se to ne ostvari, rekao je Babamovski i dodao da se ne bi stideo da javno prizna kako je pogrešio u svojim procenama.


Bivši obaveštajac tvrdi da su u Makedoniji postojala tri logora za obuku pripadnika Al Kaide.


- Iz jedne etničke partije u Makedoniji, 25 njihovih aktivista je bilo na obuci za teroriste u logoru u Teheranu, a jedan od lidera te partije je bio u Komu, duhovnom centru šiita, gde je prošao obuku za propagatora i duhovnog vođu struktura povezanih sa terorizmom, kaže Babamovski.
Na terorizam, po njegovim rečima, mora da se gleda u povezanosti sa organizovanim kriminalom.


- Sprega između kriminala, terorizma i politike na Balkanu daje rezultate zato što kriminalno - terorističke grupacije na pozicije dovode kriminalizovani političari koji stvaraju uslove da kriminal nesmetano može da cveta, kaže Babamovski i zaključuje da nema terorizma bez kriminala, bez finansija i prljavog novca.

Bure baruta


- Makedonija ima bezbednosne strukture koje ne mogu na pravi način da pariraju zato što je Makedonija tranzitno područje na kome se često instaliraju određene terorističke grupacije i strukture, a da pritom članice međunarodne antiterorističke koalicije, našoj zemlji ne pomažu ni finansijski, ni tehnički, ni kadrovski, optužio je Babamovski svet zbog zanemarivanja ovog "bureta baruta".

2024 © - Vesti online