Petak 01.06.2012.
12:02
Z. Mirković - Vesti

Nikolić doneo Srbima proleće

Hajnc-Kristijan Štrahe


- Raduje me što je Nikolić, koji je izvanredna ličnost na političkoj sceni Srbije, u trećem pokušaju, uspeo da pobedi. To je demokratski izbor i svi Evropljani su pozvani da taj izbor ispoštuju. Radujem se što se njegov trud i rad isplatio. On ima dobar i ispravan politički put. I nama u Evropi treba više demokratije kada je reč o slobodama evropskih naroda.

Pregovori sa EU što pre

Srbija ima veliki cilj da do kraja godine započne pregovore sa EU, da li je to sada sporno?
- Potrebno je da pregovori otpočnu što pre. Mi se nalazimo pred procesom prijema Hrvatske koji podržavamo, a Srbija je u nekim oblastima, kao na primer u restituciji, više napredovala od Hrvata. I u mnogim drugim oblastima Srbija je naprednija od zemalja koje se nalaze pred vratima EU.
Zato bi pregovori sa EU trebali da počnu što pre, i to bez pretnji i neprihvatljivih zahteva.

Da li izbor Nikolića, koga predstavljaju kao nacionalistu, može da uspori put Srbije u EU?
- Zasigurno neće. On je čovek privržen svojoj domovini, patriota, koji poštuje svoju kulturu, istoriju, srpske korene. To nije ništa negativno. Problem je što se danas u Evropi sve što nije na strani levice suočava sa raznim predrasudama. Nikolić je strastveni Evropljanin, kao što smo i mi iz FPO. Mi smo privrženi Evropi, deo smo Evrope i kreiramo zajedno sadašnjost i budućnost Evrope. Nikolić je neko ko želi Srbiju da vodi ravnopravno prema EU. To je dobro, ali EU mora s poštovanjem da se odnosi prema Srbiji i ne postavlja joj neispunjive uslove.
Postoji li opasnost da Brisel uslovi dalji put Srbije ka članstvu u EU daljim odricanjem od Kosova?
- Postoje krugovi u EU koji zagovaraju tako nešto. Ne sme se zaboraviti da je EU udruženje zemalja i kao takvo mora da se posmatra. To udruženje ima pozitivne osnove i ideje. Međutim, postoje i pogrešni tokovi, kao što su centralizam, birokratija, mreže bankarskog lobija koji ne radi u prilog građana, i zbog kojih smo upali u krizu. Postoji puno razloga da se ukaže i na negativne strane EU i zahteva sprovođenje reformi i više demokratije. Po pitanju Kosova postoje neki koji misle da treba nastaviti put koji je protivan međunarodnom pravu. Više ne bi trebalo da bude mesta kršenju Rezolucije 1244.

Kako rešiti kosovski problem?
- Mora se naći rešenje od obostranog interesa. To znači obezbeđivanje autonomnog statusa za Srbe na Kosovu. Nažalost, neki delovi EU deluju jednostrano, a to ne podstiče miran razvoj na Balkanu. Bez Srbije neće dugoročno biti pozitivnog razvoja na Balkanu, jer su Srbi najveći narod u tom regionu. Već godinama osuđujemo to jednostrano delovanje, jer je Kosovo srce Srbije, kolevka identiteta Srba. Mora se uzeti u obzir činjenica da su Srbi na Kosovu postali manjina i zbog proterivanja. Srbima na Kosovu se mora osigurati ono što je dobio Južni Tirol u Italiji.

Da li Nikolić u EU može računati na Vašu pomoć i podršku drugih?
- Imam dobar kontakt sa Nikolićem. Taj partnerski odnos će se nastaviti. On je ličnost koja stoji iza svojih reči, sa kojom se može otvoreno razgovarati o važnim pitanjima. On je bitan za dalji razvoj Evrope, koja mora da poštuje ishod izbora u Srbiji.

Nije greška prvi susret s Putinom


Neki tvrde da je greška što je Nikolić najpre putovao u Rusiju, da li će to biti problem u odnosu sa Briselom?
- Što bi to bila greška. To je argument koji ne mogu da uvažim. Postoji istorijska veza između Rusije i Srbije i normalno je da se zadrži kontinuitet. Vladimir Putin je predsednik jedne od najmoćnijih zemalja sveta i cilj i Evrope mora biti saradnja sa Rusijom. Za EU treba da bude pozitivno što je u Nikoliću dobila čoveka koji ima dobar odnos sa Putinom.

2024 © - Vesti online