Petak 01.06.2012.
04:29
Večernje novosti

Tadić premijer, Dačić šef MUP-a, Jovanović vicepremijer...

DS, SPS i LDP već su počeli iza scene da raspodeljuju resore i funkcije, iako javno tvrde da zasad samo razgovaraju o principima i strateškom pravcu nove vlade, tvrde ''Novosti''.

Ivica Dačić i Boris Tadić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u četvrtak da se nada da će Srbija do ponedeljka imati mandatara, jer je "svima jasno da nema vremana za čekanje".

"Nadam se da su pregovori koje DS i koalicija oko socijalista vode od 8. maja urodili plodom i da ćemo uskoro imati mandatara. Ako ne, onda ću morati da "guram" da se pregovori o formiranju vlade ubrzaju" izjavio je Nikolić, uz konstataciju da je spreman i za kohabitaciju ukoliko do nje dođe.

Lider DS-a Boris Tadić, izjavio je u četvrtak da pregovore o formiranju vlade sada vode gotovo sve stranke i da je još neizvesno ko će da čini većinu.

Bivša šefica parlamenta i potpredsednik SPS Slavica Đukić Dejanović očekuje da vlada bude formirana u najskorije vreme: "Moguće već sledeće nedelje. Pregovori o formiranju vlade se intenziviraju, dogovora je, iz sata u sat, sve više."

Nesporno je, ukoliko se "već viđena" koalicija formira, da će Boris Tadić biti premijer, a Ivica Dačić njegov zamenik i ministar unutrašnjih poslova. Za trećeg koalicionog lidera - Čedomira Jovanovića, u preliminarnim dogovorima ostavljeno je mesto potpredsednika vlade za evropske integracije.

Konačan raspored u Vladi zavisiće i od odluke kolika ona treba da bude. Jer su Tadićevi saradnici već otvoreno saopštili želju da ministarski tim mora da bude znatno manji nego što je sada.

2024 © - Vesti online