Četvrtak 31.05.2012.
21:29
Fonet

Komiteti Parlamenta EU odbacili ACTA

Širom sveta protestovalo se protiv usvajanja ACTA
 

Komitet za pravna pitanja odbacio je izvještaj o ACTA sa 12 glasova "za" i deset "protiv" i ponovo su dva člana bila uzdržana. Komitet za građanske slobode glasao je protiv ACTA sa 36 "za“ i jednim glasom "protiv", te sa 21 uzdržanim.

Međunarodni komitet za trgovinu zatražio je mišljenje o ACTA od ova tri komiteta. Očekuje se da će komitet za trgovinu dati svoju preporuku 21. juna. Plenarno glasanje zakazano je za 3. juli - piše portal "Evropski glas".

Cilj ACTA je smanjenje krađe zaštitnih trgovinskih oznaka i borba protiv onlajn piraterije, ali je dokument izazvao zabrinutost, posebno u istočnoevropskim državama zbog cenzure i pojačanog praćenja korisnika.

Protesti su održani u nekoliko gradova u Evropi, zbog čega je niz članica EU donelo odluku o suspenziji ratifikacije ACTA, a takvu peticiju dobio je i Evropski parlament.

Evropski parlament, koji je odbacio ACTA, primio je globalnu peticiju sa dva miliona potpisa protiv sporazuma.

Sporazum izaziva negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da ACTA vlastima daje previše ovlaštenja i ide dalje od isto tako kontroverznog američkog zakona "Stop onlajn piratskim aktima" (SOPA).

Sporazum su do sada potpisale SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja.

2024 © - Vesti online