Četvrtak 31.05.2012.
20:50
Beta

Hrvatsku "drma" recesija

Zoran Milanović: Pad BDP-a od 1,3 odsto
 

Milanović je na sednici vlade rekao da je to nastavak pada iz poslednjeg kvartala 2011. godine. "Pred nama je jako puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo nasledili negativne trendove", istakao je premijer.

Razlog za takvo stanje su, kako je rekao, veliki pad ekonomske aktivnosti u sektorima industrije, rudarstva i energetike, saobraćaja i građevine, dok je na područjima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, delatnosti hotela i restorana, finansijskog posredovanja i iznajmljivanja nekretnina zabeležen manji rast, ali nedovoljan za kompenzaciju tog velikog pada.

Milanović je rekao da je pred vladom puno posla,kao i da će vlada učiniti sve da pokrene investicioni ciklus. Potpredsednik vlade Branko Grčić izrazio je uverenje da će u drugom delu godine biti ostvaren preokret.

Budžet za ovu godinu Vlada Hrvatske temelji na projekciji rasta BDP od 0,8 odsto. Guverner Željko Rohatinski nedavno je rekao da će BDP pasti 1 odsto, a slične prognoze ranije su iznele međunarodne finansijske institucije.

2024 © - Vesti online