Četvrtak 31.05.2012.
16:35
Beta

Prve odluke novog predsednika

Nikolić je posle polaganja zakletve rekao da se slaže sa idejom da njegov prethodnik Boris Tadić ostane da živi u dosadašnjoj rezidenciji na Dedinju, ukoliko postane novi premijer Srbije.

"To je deo našeg razgovora. Nisam želeo da selim iz te kuće gospodina Tadića, jer to meni ništa ne znači. Ja u toj kući nikada nisam bio i neće mi kruna pasti sa glave ako na korišćenje dobijem neku drugu zgradu u Beogradu", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da neće da živi u svom stanu jer je to "već tri dana problem", ne samo za njegove komšije već i za čitav kraj. Dodao je da će poštovati zakon i da će se preseliti u neki od objekta koji Srbija ima na raspolaganju za predsednika.

Kada je u pitanju formiranje Vlade Nikolić je rekao da se nada da će do ponedeljka imati mandatara, jer je "jasno da nema vremena za čekanje".

"Nadam se da će pregovori koje od 6. maja vode Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije uroditi plodom", rekao je Nikolić novinarima u Skupštini.

Naveo je da će, ako do ponedeljka ne bude mandatara, nastaviti da "pritiska" političke stranke i da organizuje konsultacije sa izbornim listama koje su ušle u parlament.


Ponedeljak će biti i dan kada će političkim strankama ponuditi da se saglase o rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Nikolić je novinarima rekao da razgovori Beograda i Prištine mogu odmah da budu nastavljeni, a da će on sva saznanja o eventualnim uslovljavanjima Brisela podeliti sa građanima Srbije.

"To što će da se desi na Kosovu nije u rukama jedne političke stranke, već u rukama svih građana Srbije i o tome će oni svakako, šta god mi odlučili, morati da reše na referendumu", kazao je Nikolić.

On je rekao da će pošto se 14. juna vrati iz Brisela, gde će sa zvaničnicima, između ostalog, razgovarati i o pitanju Kosova, građanima iskreno preneti sve o čemu budu razgovarali.

"Postoje indicije da će Evropa ubrzavati proces odlučivanja o pregovorima i povezanosti odlučivanja o pregovorima sa odlučivanjem o završetku pregovora sa Prištinom. Ja vam obećavam da ću kada se 14. juna vratim iz Brisela da vam prenesem šta je to i da na tome pokušavam da stvaram konsenzus na pitanjima, na rešenjima koja ponudi Evropska unija, ja ću morati da stvaram konsenzus", kazao je novi predsednik Srbije.

2024 © - Vesti online