Četvrtak 31.05.2012.
16:18
Alo

DB sumnjala da Kapetan Dragan "radi protiv Srbije"

Kapetana Dragana pratila "američka grupa" DB-a

To je na nedavnom suđenju Frenkiju Simatoviću u Hagu izjavio svedok odbrane Radivoj Mičić, operativac kontraobaveštajne grupe koja se unutar beogradskog centra službe bavila zaštitom od operativnog rada američkih obaveštajaca. Haško tužilaštvo tvrdi da je kapetan Dragan bio čovek DB-a u Krajini zadužen za obuku kninskih specijalaca u centru u Golubiću.


Simatović je, prema Mičićevim rečima, u to vreme bio na čelu takozvane američke grupe koja se bavila praćenjem američkih novinara koji su boravili u Srbiji, kao i naših građana koju su odlazili u SAD. Među njima je, tvrdio Mičić, bio i australijski državljanin srpskog porekla sa dvojnim identitetom, Danijel Sneden alias kapetan Dragan Vasiljković.


"Simatović je u proleće 1991. otišao u Knin da boravi pored 'objekta', odnosno Snedena, i prati njegovo kretanje i ponašanje. U službi se smatralo da je postojala realna opasnost da delovanje kapetana Dragana može da ugrozi bezbednost Srbije", rekao je Mičić na suđenju.

Tužilaštvo smatra da je Simatović boravio u Kninu kako bi pružao pomoć vlastima Srba u Krajini da se pripreme za rat. Simatović je na čelu američke grupe bio do proleća 1992, a potom je postavljen za zamenika Druge obaveštajne uprave DB Srbije, kasnije i na položaj savetnika Jovice Stanišića, bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije.

2024 © - Vesti online