Četvrtak 31.05.2012.
14:39
Beta, Južne vesti

Leskovac: Tadić došao da zaštiti odbornike "preletače"

Tadić u Leskovac došao sa Đilasom

Proteklih dana SNS, Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Jedinstvena Srbija, Nova Srbija i Demokratska stranka Srbije organizovale su demonstracije u Leskovcu zbog, kako kažu, prekrajanja izborne volje građana, odnosno, zbog toga što je četvoro odbornika istupilo iz predizborne koalicije sa URS i priključilo se DS i SPS.

Takozvana "Spasovdanska koalicija", u pratnji nekoliko stotina građana, protestovala je ispred kuća preletača uz uzvikivanje "lopovi, lopovi". Demokrate tvrde da je na protestu prećeno odbornicima koji su se posle izbora priklonili drugoj koaliciji, kao i da im je poručeno da paze na svoju decu.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić osudio je danas u Leskovcu pretnje odbornicima i njihovoj deci i pozvao policiju da taj događaj.

"Došao sam ovde da ustanem protiv pretnje i opasnog ponašanja. U Leskovcu su se dogodile demonstracije ispred kuća odbornika u kojima su bila deca, da su ovde odbornici dobijali pretnje koje sam video svojim očima preko mobilnih telefona - da vode računa o svojoj deci", kazao je Tadić na konferenciji za novinare u sedištu Skupštine Leskovca.

Predsednik DS je kazao da sve društvene institucije moraju da spreče nasilje nad građanima i pozvao policiju da istraži slučaj u Leskovcu.

"Sve državne institucije, policija, sve bezbednosne službe, moraju zaštiti svakog građanina, moraju zaštiti i one građane koji su izabrani da budu odbornici u Skupštini grada. U protivnom, mi imamo slom političke civilizacije, slom demokratije, slom osnovnih vrednosti", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, izborni zakon mora da se poštuje, budući da su po tom zakonu odbornici i poslanici vlasnici svojih mandata.

Tadić je demantovao glasine da je došlo do dogovora između DS, Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS) o podeli vlasti u gradovima i odbio da govori o formiranju Vlade Srbije.

"Pregovore u skladu sa izbornim rezultatima vrše sve političke stranke i koja će parlamentarna većina biti formirana, to je nešto što je potpuno neizvesno... Ne želim da učestvujem ni u jednoj vladi u kojoj će se pretiti deci zbog politike", kazao je Tadić koji je u Leskovac došao sa zamenikom predsednika DS Draganom Đilasom.

DS, koja je u Leskovcu osvojila 22 odbornička mandata, i SPS imaju 34 od 75 odbornika, a sa četvoro novopridošlih odbornika imaće apsolutnu većinu od 38 odbornika.

2024 © - Vesti online