Četvrtak 31.05.2012.
05:28

Slučaj ''Noletove lektire'': Roditelji treba da prijave takve slučajeve

"S obzirom da se u konkretnom slučaju ne radi o udžbeniku za čije je odobravanje i izdavanje nadležno Ministarstvo prosvete i nauke, saglasno odredbama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, na direktoru ustanove je odgovornost, a koji bi trebalo da promovišu priznate javne i društvene vrednosti i ciljeve", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Sporna zbirka pesama ''Kad porastem biću Nole''

Ministarsvo prosvete poručilo je i da se na učenike i roditelje "ne sme vršiti pritisak koji vodi stvaranju materijalnih troškova, a koji su izazvani zahtevima za kupovenu knjiga i materijala različite sadržine, čak i kada su ovakve ponude prihvatili nadležni organi škole"

Ukazuje se da je direktor škole odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove i za svoj rad odgovara organu upravljanja i ministru.

Direktor Osnovne škole "Đorđe Natošević" Nedeljko Đorđić potvrdio je da je dečji pesnik Blagoje Baković promovisao knjigu "Kad porastem biću Nole" u toj školi, ali je negirao da je bilo ko vršio pritisak na roditelje i đake da kupuju tu knjigu.

Prosvetna inspekcija utvrđuje okolnosti pod kojima je ova knjiga prodavana u školama. Roditelji đaka posebno su se pobunili i uznemiri zbog jedne od pesama u knjizi "Kladim se na Noleta", za koju veruju da decu može navesti na kockanje.

2024 © - Vesti online