Četvrtak 31.05.2012.
04:14
Vestionline

Nikolić danas polaže zakletvu

Najpre će u 10 sati biti održana konstitutivna sednica Skupštine na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika. Poslanici će prvi put položiti zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!".

Tomislav Nikolić
 

Na posebnoj sednici koja je zakazana za 14 sati, Nikolić, koji će tako početi petogodišnji mandat, pred novim skupštinskim sazivom položiće zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i
odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja do danas zamenjuje predsednika Republike, ranije je rekla da će sednica na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, biti "posebna i svečana", a da su pozvani da prisustvuju svi kandidati koji su učestvovali na predsedničkim izborima 6. maja, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Konstitutivnom sednicom, koja će početi u 10 sati, predsedavaće najstariji poslanik Zaharije Trnavčević koji će tu dužnost obavljati do završetka konstituisanja - izbora predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine.

Skupština, koja ima ukupno 250 poslanika, konstituisana je potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine poslanika čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva. Na jučerašnjem skupštinskom kolegijumu bilo je reči i o rasporedu sedenja u poslaničkim klupama na konstitutivnoj i posebnoj sednici.

Đukić Dejanović je kazala da će najveći broj poslaničkih grupa zadržati mesta koja su imali do sada, a da će mesta na kojima su sedeli poslanici Srpske radikalne stranke, partije koja nije prešla izborni cenzus, zauzeti poslanici Srpske napredne stranke.

Mandate će u novom skupštinskom sazivu imati 11 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih, a u parlamentu bi svoje poslanike moglo da ima čak 40 političkih stranaka čiji se kandidati nalaze na izbornim listama stranaka koje su prešle izborni cenzus.

2024 © - Vesti online