Sreda 30.05.2012.
17:54
Jutarnji.hr

"Američki AIDS": Bolest od koje ekspodira srce

Triatomida preti čovečnstvu
 

Sličnost s AIDS-om leži u činjenici da Čagasova bolest može da leži neotkrivena godinama pre pojave prvih simptoma. Ako se otkrije dovoljno rano, moguće je lečiti se intenzivnim tromesečnim tretmanom lekova. Ali, zbog cene lekova i činjenice da ju je teško otkriti, bolesni se najčešće ne leče.

Bolest se prenosi uz pomoć Triatomida - buba čiji su najbliži rođaci ce-ce muve. Prilikom ugriza, bube prenose parazit Tripanosomu cruzi u žrtvin krvotok, koji uzrokuje bolest.

Paraziti putuju po telu, i mogu da se smeste u srcu bolesnika, gde mogu da žive i razmnožavaju se godinama. Kod četvrtine svih obolelih dolazi do povećanja srca ili creva koji mogu da eksplodiraju, uzrokujući trenutnu smrt.

Bolest je nazvana po Karlosu Ribeiru Hustinianu Čagasu, brazilskom doktoru koji je prvi otkrio 1909. godine. Veruje se da je od bolesti patio i Čarles Darvin, kojeg je tokom putovanja HMS Biglom ugrizla buba čiji opis odgovara Triatomidi, i da je umro od srčanih problema koje je uzrokovala Čagasova bolest.

2024 © - Vesti online