Sreda 30.05.2012.
15:26
Blic

Đukanovićeva banka "finansira" porodicu Mićunović

Prva banka Crne Gore je pod kontrolom porodice Mila Đukanovića

Ovo je otkriveno u izveštaju Centralne banke Crne Gore CBCG do kojeg je došla mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project OCCRP.

CBCG je u martu 2010. započela sveoubhvatnu kontrolu Prve banke, pošto je Specijalno tužlaštvo zatražilo detaljan izveštaj o njenom poslovanju. Tom prilikom je otkriveno da je Prva banka supruzi Branislava Mićunovića, Svetlani, odobrila minus od 4,6 milion evra na tekućem računu. O tome ne postoji ni jedan pisani dokument niti analiza na osnovu koje bi se moglo zaključiti će novac biti vraćen.

Inače Branislav Mićunović su istražni organi više zemlja, između ostalog i italijansko tužilaštvo za mafiju označilo, kao šefa podzemlja u Crnoj Gori.

"Istraživanje BBC i OCCRP otkrilo je dokumente koji bacaju ozbiljnu senku na planove male balkanske zemlje da uđe u EU. Crna Gora je kandidat i trebalo bi da počne pregovore o pridruživanju, uprkos navodima o političkoj i finansijskoj korupciji, koji su doveli da se zemlja označi kao 'mafijaška država'", piše BBC.

Revizija je pokazala da je većina novca na računu banke došla iz državnih fondova, a novinarka-istraživač za OČRP Miranda Petrućić kazala je za BBC da Đukanovići i njihovi saradnici "koriste banku kao bankomat, predivan izvor keša".

Podsetimo, Prva banka Crne Gore nedavno je spominjana u medijima i zbog toga što je platila 7,5 miliona dolara (5,3 miliona evra) za nastup pop zvezde Madone u Budvi 2008. godine u vreme kada banka nije imala dovoljno sredstava da izvrši naloge svojih klijenata.

2024 © - Vesti online