Sreda 30.05.2012.
04:02
Politika

Nikolić najavio priznanje Južne Osetije i Abhazije

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin
 

Tokom posete novoizabranog predsednika Srbije Moskvi 26. maja, Tomislav Nikolić je u intervjuu za radio "Eho Moskve" najavio mogućnost da se najviše zakonodavno telo u Srbiji izjašnjava o situaciji nastaloj posle kratkotrajnog rusko-gruzijskog rata 2008. i otcepljenjem dve pomenute republike od matične države, piše "Politika".

Istovremeno, Nikolić je naglasio da situaciju u Južnoj Osetiji i Abhaziji nikako ne treba porediti sa onim što se dešava u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Povodom Nikolićeve izjave oglasila se Nino Kalandadze, zamenik gruzijskog ministra inostranih poslova, saopštenjem u kojem se navodi da je, prema principima međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta Gruzije istovremeno i nacionalni interes Srbije.

"Treba, pre svega, naglasiti da narode Gruzije i Srbije vezuju istorijske sličnosti, pravoslavlje i kulturne veze. Devedesetih godina prošlog veka obe države su prošle kroz tragična zbivanja. Gruzija, jednako kao i Srbija, želi da se priključi evropskim strukturama".

"Svima je jasno da EU podržava teritorijalnu celovitost Gruzije, i mi smo uvereni da je poštovanje međunarodnog prava, koje podrazumeva i zaštitu teritorijalne celovitosti Gruzije i poštovanje njenog suvereniteta, i u interesu Srbije", istakla je Kalandadzeova, izrazivši uverenje da će, posle konsultacija u okvirima EU, Nikolićeva izjava biti sagledana u pravom svetlu, a nesporazum prevaziđen.

2024 © - Vesti online