Utorak 29.05.2012.
20:36
Srna

SAD: Nismo slali padobrance u Severnu Koreju

Amerikanci tvrde da su mediji dali sebi previše slobode u tumačenju pojedinih komentara vojnih zvaničnika
 

Japanski magazin za spoljna pitanja "Diplomat" preneo je tokom prošle nedelje izjavu brigadnog generala američke vojske Nila Tolija sa pres konferencije u Tampi da pripadnici elitnih jedinica američke vojske sprovode "specijalne izviđačke zadatke" u Severnoj Koreji.


Magazin je naveo da su vojnici iskočili iza linija severnokorejske vojske kako bi pronašli i mapirali lokacije široke mreže podzemnih baza.

U ove mreže spadaju postrojenja za proizvodnju municije i podzemni položaji artiljerije koji su povezani sa nekoliko hiljada kilometara dugim tunelima, koji su iskopani sve do demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje.


"Celokupna tunelska infrastruktura sakrivena je od naših satelita. Zato smo poslali južnokorejske i američke vojnike u Severnu Koreju na specijalno izviđanje. Posle 50 godina, još nemamo dovoljno podataka o sposobnostima i punom kapacitetu podzemnih postrojenja", rekao je Toli.


Portparol američkih snaga u Južnoj Koreji pukovnik Džonatan Vitington odbacio je medijske izveštaje.


"U izveštaju je uzeto previše slobode i komentari su u izvučeni iz konteksta. Nijedan američki ili južnokorejski vojnik nije iskočio padobranom u Severnu Koreju," rekao je pukovnik Vitington.


Prema njegovim rečima, upotreba tunela u Severnoj Koreji je dokumentovana i turisti svakodnevno posećuju nekoliko ovih objekata.

2024 © - Vesti online