Utorak 29.05.2012.
18:34
Beta

Tužioci: Stanišić i Župljanin glavni u progonu Muslimana i Hrvata

Tužilaštvo smatra da je dokazalo ulogu Stojana Žuljanina u progonu Muslimana i Hrvata
 

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci, Župljanin, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje Muslimana i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992. godine.


Tužilac Džoana Korner rekla je da je dokazala je da su Stanišić i Župljanin bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.
 

Mićo Stanišić

Optuženi su, naglasila je Kornerova, imali "ključnu ulogu u sprovođenju tog poduhvata", na čijem su čelu bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Dokazni materijal o tome, predstavljen tokom suđenja, tužiteljka je nazvala "nadmoćnim".


Tužilac Aleks Demiriđijan kazao je da je dokazano da je policija pod vođstvom Stanišića i Župljanina učestvovala u nasilnom preuzimanju vlasti u opštinama širom Bosanske krajine i potom u ubijanju, nezakonitom pritvaranju, progonu, prisilnom premeštanju i drugim zločinima nad nesrpskim stanovništvom.


Obrazac po kojem su te akcije sprovođene u raznim opštinama pokazuje da su zločini bili planirani, sistematski i rašireni, tvrdio je tužilac, odbacivši tezu odbrane da su zlodela bila posledica rata i da nije postojala namera za proterivanje Muslimana i Hrvata.

Tužioci će završnu reč nastaviti u sredu, kada bi svoje završne argumente trebalo da počne da izlaže i odbrana.


Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Hagu počelo je 14. septembra 2009. godine. Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu marta 2005, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji. Vlasti Srbije su Župljanina uhapsile juna 2008. u Pančevu i izručile ga u Hag.

2024 © - Vesti online