Utorak 29.05.2012.
19:12
Klix.ba

Pronađen lek za šopingholičarke

Istom tableticom leče Alchajamerovu bolest i šopingmaniju

Psihijatri već godinama pokušavaju da pronađu adekvatnu terapiju za kompulzivne kupce. Četiri od pet osoba koje pate od ove manije su žene, a njihov problem je što kupuju stvari koje im ne trebaju i koje ne mogu sebi priuštiti.

Psihijatri su testirali lek koji se zove Memantin i koji se obično propisuje za sprečavanje pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od Alchajmera. Posle osam nedelja korišćenja leka, šopingholičari su smanjili vreme koje provode u kupovini i količinu novca koji troše. Simptomi impulsivne kupovine su upola smanjeni kod ovih osoba.

"Znatno je smanjen broj sati koje su provodili u kupovini i količina novca, koji su trošili prilikom kupovine. Negativnih propratnih pojava nije bilo", izjavio je tim psihijatara sa Univerziteta u Minesoti.

Prema nekim istraživanjima, od kompulzivne kupovine pati 5,8 posto odraslih osoba. "Ti ljudi postanu zavisnici kupovine i to preuzme kontrolu nad njihovim životima. Zbog toga mi moramo da promenimo hemijske sastave u njihovom mozgu kako bismo im mogli pomoći", rejkla je Sesilija D'Felis, klinički psiholog.

2024 © - Vesti online