Utorak 29.05.2012.
18:09
Beta

Izrael napada Iran najmoćnijim virusom?

Kasperski konačno identifikovao Flejm

Virus se koristi isključivo za krađu podataka, ne izazivajući nikakva oštećenja programa. Pretpostavlja se da taj virus napada računare od 2010, ali ga je bilo teško identifikovati zbog složenosti i jer napada samo određene računare.

Poreklo virusa nije utvrđeno, ali se veruje da potiče iz Izraela koji predvodi kampanju protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

Kasperski kaže da "izgleda da je cilj virusa špijunaža krađom podataka" i slanje tih podataka na odabrane mašine širom sveta. Informacije se, kaže Kasperski, tako prikupljaju većinom iz Irana, ali i Izraela, Palestine, Sudana, Sirije, Libana, Saudijske Arabije i iz Egipta.

Ministarstvo za komunikacije Irana kaže da je napravilo adekvatnu zaštitu od ovog virusa.

"Flejm" je četvrti kompjuterski napad na Iran za koji se zna. Prvi je bio virus "Staksnet" (Stuxnet) koji je 2010. uspeo da prekine rad nekih nuklearnih uređaja u Iranu.

Zbog programske sličnosti veruje se da je autor "Flejma" isti kao i "Staksneta". "Flejm" je međutim 20 puta veći od "Staksneta", a krade i obične podatke - i-mejlove, dokumenta, čak i kratke poruke.

2024 © - Vesti online