Utorak 29.05.2012.
17:15
Večernje novosti

Papa zaplakao zbog batlera

Papa Benedikt XVI
 

Skandal kakav se ne pamti u skorijoj istoriji Vatikana potresa Svetu stolicu zbog ”curenja” dokumenata iz sedišta Rimokatoličke crkve.

Nazvana ”Vatiliks”, po ugledu na aferu curenja poverljivih američkih dokumenata, preko interneta, odnosno sajta ”Vikiliks”, ova afera, koja je pred lice javnosti iznela mnogo vatikanskog ”prljavog veša”, dovela je poglavara Katoličke crkve do suza:

"Papa je počeo da plače, a potom se razbesneo i obećao da će istina izaći na svetlost dana," prenose mediji reči neimenovanog izvora.

Zbog odavanja poverljivih dokumenata, koji od januara ”cure” u italijanske medije, iza rešetaka se našao lični batler pape Benedikta 16. Paolo Gabrijele (46). Iako su u njegovoj kući pronađena poverljiva dokumenta, za njihovu distribuciju je, po svoj prilici, odgovoran još neimenovani kardinal. List ”Republika” tvrdi da su ”mozgovi” kardinali, a potom slede monsinjori, sekretari i ”sitnija riba”.

Hapšenje papinog batlera, koji je radio u Vatikanu od 2006. godine i bio jedan od malobrojnih koji su imali pristup papinim privatnim odajama, propraćeno je nevericom, jer je bio poznat po lojalnosti papi. Spekuliše se da je on bio žrtveno jagnje u igri borbe za vlast unutar Svete stolice, pišu "Novosti".

Dokumenta, čija je sadržina ”isplivala” u štampi i jednoj knjizi, bacila su svetlo na mnoge vatikanske tajne, uključujući probleme sa porezom Katoličke crkva, finansiranja katoličkih organizacija, na skandale u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dece i pregovorima s tvrdokornim tradicionalističkim pobunjenicima. Inače, papiri su razotkrili duboku mržnju među rivalima u Vatikanu.

Papu je duboko pogodilo prošlonedeljno otpuštanje predsednika Vatikanske banke Etorea Gotija Tedeskija, posle niza finansijskih skandala. Njemu je izglasano nepoverenje, jer nije uspeo da ”osvetla obraz” svoje banke.

2024 © - Vesti online