Utorak 29.05.2012.
10:52
Večernje novosti, Vestionline

Nema napuštanja institucija na Kosovu

U 17 opština na Kosovu, u trci za poslaničke klupe najviše su osvojili socijalisti (20,41%)
 

Bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu, opštinske uprave "preslikaće" sastav republičke koalicije koja bude formirana oko DS i SPS. U 17 opština na Kosovu, u trci za poslaničke klupe najviše su osvojili socijalisti - 20,41 odsto glasova.

Slede SNS i DSS sa 19,71 i 19,38 odsto. Demokrate su zauzele tek četvrto mesto, sa 18,59 odsto. Ali, po svoj prilici, u lokalnoj vlasti će se pitati najviše, kao nosioci republičke vlade.

Privremena veća biće praktično i odgovor Beograda Briselu da kurs državne politike prema KiM ostaje isti i da nema gašenja institucija, iako je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak pre nekoliko dana u Beogradu srpskom državnom vrhu jasno predočio da Evropa neće odustati od "paketa Angele Merkel", u kome je povlačenje Srbije iz institucija na severu Kosova ključan uslov za dobijanje datuma za početak pretpristupnih pregovora.

Milivoje Mihajlović, šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, kaže da će odlazeća vlada pripremiti teren da novi kabinet što pre oformi i nove uprave u Pokrajini. Sve tehničke detalje, objašnjava Mihajlović, razradiće budući resor koji bude zadužen za Kosovo.

"I nova vlada nastaviće sa istom politikom prema Kosovu i biće prisutna ne samo u lokalnim samoupravama, već i u svim drugim oblastima. Nije isključeno da na čelu mnogih privremenih veća budu i nestranačke ličnosti, koje najbolje poznaju situaciju u pojedinim sredinama", rekao je ministar za KiM Goran Bogdanović.

Državni sekretar u istom ministarstvu Oliver Ivanović objašnjava da će buduća veća imati od tri do sedam članova.

"Vakuuma u radu opština neće biti, jer je to zakonska procedura koja važi za celu zemlju ukoliko nema izbora. Veća će imati sva ovlašćenja za odlučivanje, kao i opštinske institucije koje su izabrali građani", rekao je Ivanović.

2024 © - Vesti online