Utorak 29.05.2012.
03:05
Danas

Spremaju se otkazi zbog pada dinara

Pad dinara pogoduje izvozu, ali su ugrožena broja radna mesta
 

Jedina prednost pada vrednosti dinara je što se očekuje povećan izvoz, ali je problem u tome što tek svaka 35. firma u državi ima nekakvu izvoznu aktivnost. Prema rečima ekonomiste Miroslava Zdravkovića, martovski izvoz vredeo je rekordnih 786 miliona evra, a uvoz 1,4 milijarde.
 

"Kada prekosutra stignu zvanični podaci za april, videće se efekat pada dinara, koji će dovesti do povećanja izvoza i smanjenja spoljnotrgovinskog deficita. April neće biti rekordan, pa će izvoz biti na nivou od 740 do 750 miliona evra, ali će zato u maju izvoz verovatno premašiti 800 miliona evra. Pozitivno je i to da već drugi mesec zaredom raste zaposlenost, prvo za 228 ljudi u martu pa za 37 u aprilu", rekao je Zdravković.
 

Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije, slaže se sa time da pad dinara godi izvoznicima, ali upozorava na to da pravog boljitka neće biti sve dok država ne počne ozbiljno da podržava proizvodnju i izvoz, a ne da kao do sada, "od svih registrovanih firmi u Srbiji, čak polovinu čine samostalne trgovinske radnje i ugostiteljski objekti“.
 

"Činjenica je da tek svaka sedma firma ima neku vrstu proizvoda ili usluge koji bi mogli da budu konkurentni i van naše zemlje. A među njima, samo svaka peta zapravo nešto i izvozi, što znači da od svih ovdašnjih firmi, tek svaka 30. ili 35. deo svoje proizvodnje prodaje u inostranstvu. Ako bi se sve to objedinilo, ispada da je odnos onih kojima pad dinara odgovara prema onima kojima šteti, otprilike jedan prema četiri", naveo je Rajić.
 

Prema njegovim rečima, najveći broj zaposlenih u Srbiji zavisi od uvoza, pa pošto će im pasti kupovna moć, smanjiće se i uvoz i biće ugrožena zaposlenost.

2024 © - Vesti online