Ponedeljak 28.05.2012.
20:56
B92

Ko je odgovoran za krah Agrobanke?

Foto: Ilustracija
 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević kaže da “oduzimanje dozvole za rad Agrobanci nije izazvalo nikakve potrese u bankarskom sistemu jer je za jedan dan obeveze te banke prema klijentima preuzela Nova Agrobanka”.

Radosavljević je istakao da je država dala Agenciji za osiguranje depozita obveznice u vrednosti 85 miliona evra i po tom osnovu stekla vlasništvo u Novoj Agrobanci, dok je Agencija kao osnivački ulog dala pet miliona evra i dodatnih 25 miliona evra za obezbeđivanje likvidnost nove banke.

Za predsednika Izvršnog odbora Nove Agrobanke imenovan je Milorad Džambić, bivši direktor Agencije za osiguranje depozita koji je bio na čelu prinudne uprave u Agrobanci, uvedene 29. decembra 2011. godine.

Prema rečima Radosavljevića, utvrđivaće se odgovornost za loše poslovanje Agrobanke, koja je na kraju prošle godine imala gubitke od 29,4 milijarde dinara, ali je sada, kako je naglasio, najavažnije da su obezbeđeni uslovi da Nova Agrobanka može da servisira obaveze Agrobanke.

Centralna banka je Agenciji za osiguranje depozita dala rok od 25 dana da odluči da li će Agrobanka ići u stečaj, a nova vlada Srbije će, kako je rekao Radosavljević, odlučivati o vlasništvu u Novoj Agrobanci.

“Postoji nekoliko rešenja za dalje poslovanje Nove Agrobanke - da država bude njen jedini vlasnik, da se dokapitalizuje ili pripoji nekoj od banaka u kojima država ima vlasnički udeo. Da bi se utvrdilo šta je najbolje rešenje biće potrebno oko šest meseci”, ocenio je Radosavljević.

2024 © - Vesti online