Ponedeljak 28.05.2012.
17:28
Beta

Aktivista optužio Blera da je ratni zločinac

Nekadašnji britanski premijer Toni Bler
 

"Tog čoveka treba uhapsiti zbog ratnih zločina", uspeo je da uzvikne ovaj aktivista, misleći na Blera, pre nego što ga je obezbeđenje udaljilo iz sale. Bler nije bio mnogo uznemiren ovim upadom.

Bler, premijer od 1997. do 2007, imao je dosta kontroverzan odnos sa britanskom štampom, posebno posle vrlo nepopularne odluke da se Britanija priključi Sjedinjenim Državama u invaziji na Irak.

Međutim takođe je razvio i bliske odnose između svojih laburista i grupe Njuz Kor  Ruperta Merdoka, koja je uključivala list San i televizijski kanal Fox News.

Upad se desio dok je bivši premijer odgovarao na pitanja komisije o svojim odnosima sa medijskim magnatom Rupertom Mardokom. Bler je rekao da su njegovi odnosi sa Merdokom bili poslovni dok nije otišao sa mesta premijera i da ga je tek posle toga bliže upoznao. Takozvana Levisonova komisija mesecima ispituje zvaničnike medija i političare. Nju je formirao konzervativni britanski premijer Dejvid
Kameron posle skandala o prisluškivanju kojim su pribegavali novinari sada ugašenog tabloida Njuz of d vorld, deo medijske grupe Ruperta Mardoka.

Prema navodima policije novinari tog tabloida, ugašenog u julu 2011. prisluškivali su stotine ljudi oko 2000-tih godina.

Skandal je potresao britansku javnost, i zbog njega je uhapšeno ili je podnelo ostavku desetine novinara, direktora medija, političara i policajaca, kao i vojnih i zatvorskih zvaničnika.

2024 © - Vesti online