Ponedeljak 28.05.2012.
16:03
Beta

Stranci: Tadić kao premijer ostavlja Nikolića bez vlasti

Agencija navodi da će dosadašnji lider Srpske napredne stranke, kako se očekuje, morati Tadiću da poveri mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Tadićeva Demokratska stranka ima više saveznika.

Nikolić će, kako se očekuje, morati Tadiću da poveri mandat za sastav vlade, iako su naprednjaci osvojili više mandata, jer Tadićeva stranka ima više saveznika
 


AP navodi da je funkcija premijera jača od predsedničke jer je predsednik figura i ne može da donosi zakone ni stvarne političke odluke. Prenoseći Tadićevu izjavu da neće uključiti naprednjake u novu vladu, agencija ocenjuje da se time dodatno smanjuje Nikolićeva uloga u budućoj politici.

Rojters ocenjuje da je Boris Tadić koji je pre nedelju dana poražen na predsedničkim izborima, izašao kao kandidat svoje Demokratske stranke za premijera u obnovljenoj koaliciji levog centra što će mu omogućiti da još četiri godine zadrži uzde vlasti.

Navodi se da je po Ustavu Srbije premijer moćniji od predsednika, ali da je sa Demokratskom strankom kao dominantnim partnerom Tadić vodio politiku iz predsedništva, pošto je za premijera postavio tehnokratu Mirka Cvetkovića. Preuzimanjem premijerskog položaja Boris Tadić sada može da zadrži uzde vlasti još četiri godine, dodaje Rojters.

"Kohabitacija loša za Srbiju kao i da Tadić bude premijer"

Rojters navodi i da Zapad nije siguran da li je kod Nikolića promena kursa iz "tvrdog nacionalsite" u "proveropskog konzervativca" istinska i dodaje da će ako SNS ostane u opoziciji njegova mogućnost da utiče na politiku biti ograničena.

Agencija takođe piše da je izborna pobeda Tomislava Nikolića izazvala nervozu u EU i obezvredila srpski dinar dodajući da će nova vlada morati da deluje brzo kako bi zaustavila pad domaće valute. Za povratak poverenja biće potrebni novi pregovori o stend-baj aranžmanu od milijardu evra sa MMF, koji je zamrznut u januaru zbog
rastućeg budžetskog deficita i javnog duga. 

2021 © - Vesti online