Ponedeljak 28.05.2012.
12:33 >> 14:17h
RTS, Beta

Šta su se dogovorili Nikolić i Tadić?

Razgovor o primopredaji dužnosti je počeo rukovanjem...
 

Tadić je rekao da je sa Nikolićem razgovarao ne samo o prenosu nadležnosti već kako treba u budućnosti da funkcionišu institucije u Srbiji.

On je novinarima po završetku sastanka rekao da je jako važno da se institucije države što pre konstituišu i da u sinergiji krene njihovo funkcionisanje.

"Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakum, primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima - lokalnom, republičkom i predsedničkom", rekao je Tadić.

 

 U zgradu Predsedništva nešto posle 13 časova ušla je i predsednica parlamenta, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Đukić Dejanović, koja takođe treba da razgovara sa izabranim predsednikom Srbije Nikolićem.

Kad je Tadiću bio prvi put?

Tokom naredne sedmice biće održana sednica parlamenta, na kojoj će izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti zakletvu. Nikolić je pobedio Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, održanih 20. maja, a stupiće na dužnost polaganjem zakletve, što se očekuje u sredu ili u četvrtak.

Tadićev mandat prestao je 4. aprila kada je podneo ostavku. Inače, Tadiću se kao prvi mandat računa onaj po donošenju Ustava. Naime, Ustavni sud Srbije nije nadležan da odlučuje o tome da li je kandidatura Borisa Tadića za predsednika Srbije na predsedničkim izborima bila u skladu sa Ustavom Srbije, izjavio je predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

On je na konferenciji u Beogradu rekao da se o takvim inicijativama Ustavni sud nikada nije izjašnjavao i naveo da član 18. Ustavnog zakona omogućava da se kao prvi mandat Borisu Tadiću računa onaj na koji je stupio po Ustavu donetom 2006. godine.

"Ustavni sud ne može ocenjivati ustavnost Ustavnog zakona jer je to deo Ustava u formi prelaznih i završnih normi. To nije u našoj nadležnosti", rekao je Slijepčević.

2024 © - Vesti online